Kwaliteitsaanduidingen van zilveren munten

Hierbij een verduidelijking wat betreft de kwaliteitsaanduidingen van de munten. Kwaliteit zal in grote mate de waarde van een muntstuk bepalen dus het is handig hier mee vertrouwd te zijn.

QP (gepolijste stempel) = Flan Bruni = PP = PROOF

FDC (stempelglans)= FDC = STGL = UNC

Pr (prachtig) = SUP = VORZ = EF

Z.Fr (zeer fraai) = TTB = SS = VF

Fr (fraai) = TB = S =  F

Hierbij een verduidelijking wat betreft de kwaliteitsaanduidingen van de munten:

  • Een munt in kwaliteit ”PROOF” (de hoogste graad) zie ”Gepolijste stempel”.
  • Een munt in kwaliteit “FDC” (= fleur de coin of stempelglans) is zo volmaakt dat, zelfs met een vergrootglas, geen gebreken kunnen worden vastgesteld.
  • Een munt in kwaliteit ”Pr” (= Prachtig) vertoont nauwelijks zichtbare gebreken, bijna niet te zien met het blote oog, wel goed te zien met het vergrootglas.
  • Een munt in kwaliteit “Z. Fr” (= Zeer fraai) vertoont lichte sporen van omloop, en is een beetje afgesleten; de rand is niet meer zo scherp als in kwaliteit ”Pr”.
  • Een munt in kwaliteit ”Fr” (= Fraai) is veel in omloop geweest; zij heeft veel slijtage, maar de tekst alsmede de waarde-aanduiding blijven nog goed zichtbaar Gezien de slechte staat van bewaring wordt een dergelijke munt weinig verzameld.

Een munt met een ernstige beschadiging zoals een inkerving of stoten op de rand, krassen, enz. daalt sowieso met een kwaliteitstrap. Bijvoorbeeld: een munt waarvan de rand een deuk heeft kan van kwaliteit ‘Pr’ naar kwaliteit ‘Z.Fr’ duiken.

Hou ook volgende twee punten in verband met kwaliteit in gedachten:

  • Poets nooit uw munten (met koperpoets of zilverpoets) want dat vermindert hun waarde. Wil u toch kuisen, neem dan contact op met een ervaren numismaat voor advies.
  • Een blinkende munt staat niet automatisch voor een munt in de kwaliteit “FDC” of “Pr”.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).